2013. november 29., péntek

120-szal falnak csapódni…

…nagyon tud fájni. Szerencsére nem ez  történt, de tény, hogy az elmúlt egy hétben fizikailag is hullámvasútra kerültem a pszichés terhek mellett. Miért írom le ezt ide? Mert ez is ide tartozik. Ugyanúgy, mint a sikerek, a versenyek vagy edzés, evezés közben érzett boldogság, ugyanígy a mély kudarc is. Eddig is jellemző volt rám, hogy inkább objektív szemszögből közelítem meg a teljesítményem utólag, mint szubjektív, de itt most tényleg keményen ki kell írni a dolgokat. Tehát, aki csak a pozitívumot szereti, az inkább a következő blog bejegyzést olvassa el majd.

A Magyar Evezős Szövetség guruinak mindig is volt standard felmérő technikájuk. Ez majdnem mindig a 6 kilométer ergométer teszt köré csoportosult, aztán valahogy eljutottunk a tavaszi válogatóig, ami már nem válogató, vagy nem is tudom.... A lényegre térve, az elmúlt 13 évben kb. 4-szer sikerült olyan 6km-t húznom ezeken a téli teszteken, amik jól sikerültek. És ez azt jelenti, hogy vagy saját rekordot húztam, vagy nem éreztem 2500 méter után,  hogy ehhez, most nincs kedvem. Sajnos múlt hét pénteken húzni kellett egy ilyet. Csepelen neki is álltam bőszen a dolognak, és 2500 méterig szokás szerint tökéletesen cél értéken mozogtam, hogy aztán egyik csapásról a másikra besüljek. A vége egy olyan eredmény lett, ami nyomda festéket nem tűr, de hát, nincs mit tenni, ez van.

Az okokat keresve, végiggondolva nagyon egyszerű magyarázat van: kevés edzés az elmúlt egy hónapban. Először 6km hosszú távú Csepelen, majd Torino 11km – ez a két verseny egyébként nagyon jól ment, sikerült olyan eredményt elérnem időben, amit nem nagyon kell szégyellenem ebben az időszakban. Aztán pár nap szabadság, mert az elmúlt 3 hónapban nem tudtam a családommal lenni és lelkileg azért nagyon jó volt 3 napot Pécsen tölteni. Következő héten pedig már „visszapihenés” az ergo felmérőre. Bárcsak edzésből húztam volna. Azóta 1 napot sikerült jót edzenem, az mondjuk fajin volt, majd hétfő, kedd, szerda, beütőtt egy derékfájás, úgy, hogy nem bírtam kiegyenesedni, ma pedig egy megfázás első tünetei már erősen kiütöttek a délutáni órákra. Az egész persze a rosszul sikerült 6km hozadéka, mert ilyenkor beteg a lelkem és amíg nem történik velem valami nagyon rossz nem veszem észre, hogy mennyi mindenem van és mennyire szerencsés vagyok, vagyis 1 hétre kiütött a 6km gyenge eredménye.

Az edzés örök dilemmája: keveset csinálsz, bűntudatod lesz, sokat , nem fogsz tudni teljesíteni. Ami biztos nem kell idegeskedni. Ahogy a 100 éves ember mondta, maikor kimászott az ablakon és eltűnt: „Minden az, ami és minden úgy lesz, ahogy lennie kell.”

Egyébként semmi értelme nem volt lehúzni. Sajnos a vízi hosszútávún elért 4. hely, vagy az OB. 5. hely továbbra sem elég, hogy beférjek a még „C” keretbe se, így magam ura lehetek. Ami most következni fog, hogy visszatérek a kemény edzés rutinomhoz és küzdök ameddig csak lehet, hogy végre húzzak egy tisztes ergo méter eredményt és egy annak megfelelő vízi eredményt. Mást úgy se lehet.


Két dolog ébresztett rá arra, hogy nem kell ezekkel a ezekkel a tesztekkel foglalkozni, az egyik örömteli: ha ránézek 4 hónapos kislányomra, amint a lámpára akasztott (hova akasszam máshova) érmeimet csörgeti az ölemben. A másik viszont nagyon szomorú: Csenge halála. Csenge halála az év legváratlanabb és legsokkolóbb híre volt, mert ő volt az, akinek nem lett volna szabad meghalnia ráadásul ő testesítette meg az evezős eszményképét: egész évben lejárt a klubba, evezni, ergozni, rendíthetetlenül – egy állandó pont volt. Ha Csenge kosaras biciklije ki volt kötve a bicikli állványhoz, akkor a világ rendben volt. A világ így egyre kevésbé van rendben sajnos…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése